Om oss

Vilka är vi?

Årets deltagare

Krukmakeri & Textilverkstad

I ett vackert, gult gammalt trähus i centrala Robertsfors finns textilkonstnären Eva Dahlberg-Axelsson och krukmakaren Pär Axelsson.

 

Eva arbetar med textilkonst och handtryckta brukstextilier. Mönstren är egna kompositioner, ofta med organiska former. Handtrycken blir till metervara eller bruksföremål som t.ex. kuddar, brickor, sjalar m.m. I sina textila bilder använder hon sig av olika handtrycksmetoder, men också collage och broderi.

 

Pär Axelsson är krukmakare. Form, dekor och funktion förenas i hans drejade bruksföremål i stengods; kannor, fat, vaser, skålar, muggar mm.

Ekorrbo Hantverk

Ekorrbo är ett familjeföretag som med egna händer producerar genuin slöjd. Ett hantverk i trä och textila tekniker där gamla och nya traditioner kombineras i nära harmoni med naturen. Vi har valt den egna gården som försäljningsställe för att kunna erbjuda en personlig kontakt med våra kunder. Vi kan erbjuda designade presenter utifrån kundens önskemål. Vårt mål är att alla generationer ska trivas hos oss.

 

I butiken finner du skärsvarvade skålar, krympburkar och ostbrickor i björk, bruksvävar i bomull, lin eller ull, samt tovade kuddar och smycken. Ekorrbo är även återförsäljare av verktyg och slöjdmaterial.

 

I Lidret kan du sitta ner, dricka kaffe och lyssna på musik medan barnen leker i lekparken eller i hinderbanan. Välkomna!

Bokbinderi Bok & Box

Handbokbinderi är ett hantverk som utövas av några hundra personer i Sverige. De flesta är lokaliserade i Skåne och i Stockholmsområdet. Jag är en av de få privata, yrkesutbildade handbokbindarna i Norrland.

 

I min verkstad utför jag renoveringar av böcker. (Ju tidigare man åtgärdar en trasig bok desto bättre.) Utöver renoveringar utför jag ombindningar av böcker och egna produkter. Det handlar om anteckningsböcker, gästböcker, album, askar och lådor. Dessutom marmorerar jag papper, både kar- och klistermarmorering.

 

Min verkstad ligger i Umeå men under Hantverk i sommarnatt finns jag på Blickpunkten i Robertsfors.

Bejjans hantverk

Mitt namn är Berith Lundholm. Jag är född och uppvuxen i Tornedalen men flyttade år 2001 till Västerbotten, till Sikeå Hamn där jag numera bor och är anställd på ett företag. Vid sidan om har jag en hobbyverksamhet som består av att jag gör ulltofflor. Jag har alltid, sen jag var liten, varit intresserad av garn och att skapa av det, både virkat och stickat.

 

Vi bor i en gammal jordbruksfastighet som vi håller på att rusta upp. Där har jag möjligheter att jobba med mitt hantverk i större utsträckning än tidigare. Jag har skaffat mig kardmaskin och spinnrock och köpt en massa ull. Tanken är att jag ska göra eget garn av det och växtfärga.

 

Jag gör barntofflor och till vuxna, både med högre och lägre skaft i alla möjliga färger. Tofflorna är av 100% ull. Under Hantverk i Sommarnatt visar jag några olika modeller och tar upp beställningar för senare leverans.

Lavvo Sami Art & Nature

Lavvo är ett samiskt familjeföretag som tillverkar samiskt ädelsmide med både mångtusenåriga modeller och i ny design.

Man arbetar också med konst, produkter i stengods samt traditionell samisk slöjd. Lavvo håller dessutom föreläsningar i samiska och historiska ämnen och ordnar kurser i språk, konst och hantverk.

 

John och Anita tillhör de etablerade samiska bildkonstnärerna; hennes oljemålningar och akvareller och hans foton har utställts och visats internationellt. Nytt för i år är Anitas bok: ”Cuoppunjuolla – Grodpilen - The Frog Arrow” med bilder av författarinnan. Myter och berättelser om samernas heliga djur. Text på både samiska, svenska och engelska.

 

Lavvo kommer att ha helgöppet i Ånäset i sommar, där man har samiskt museum och försäljning av eget hantverk.

Öppet lördagar och söndagar hela sommaren 10-17.

Vid besök övriga tider: ring eller skicka mail.

Hantverk i Ratan

En mysig hantverksbod i det gamla hamnmagasinet vid kajen i Ratan, 4 mil norr om Umeå. Nio lokala hantverkare visar och säljer sina alster.

 

Ritva Lundberg gör pärlsmycken, vildörtsalt, stickar, virkar och syr. Återbruk och afrotyger.

Kerstin Adlerborn väver dukar och mattor och stickar.

ViviAnne Backman gör smycken i bl.a. glasfusingteknik, skapar i gips och betong.

Märta Hedvall Keramik

Matti Laitinen Knivmakare

Lisa Bjurdamm Syr barnkläder, men också till vuxna.

Malin Lindmark Handgjorda tvålar

Lena Ankel Produkter i olika textila tekniker 

Anneli Andersen Smide

ansvarig för sidan info@bokobox.se